Mara Strabbing

23-09-2024

Verplaats je in de ander

Verplaats je in de ander

Wil je echt indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek? Denk dan vooraf na over wie er tegenover je zit en wat voor hen belangrijk is. Wat wil jouw gesprekspartner horen? Hoe ziet hun wereld eruit? Waar ligt hun interesse? Deze mindset helpt je om je verhaal precies af te stemmen op hun behoeften en verwachtingen.

Het is verleidelijk om veel te vertellen over je eigen successen en ervaringen, zeker als je nerveus bent. Maar pas op dat je niet afdwaalt in een monoloog die voor je gesprekspartner weinig relevant is. Zorg ervoor dat jouw verhaal aansluit op wat voor hen van belang is.

Hoe pak je dit aan?

1.        Doe vooraf onderzoek
Leer over het bedrijf en je gesprekspartner. Bekijk hun LinkedIn-profiel, lees over het bedrijf en ontdek hun projecten en uitdagingen. Dit geeft je inzicht in wat hen bezighoudt en waar ze naar op zoek zijn. Check ook updates en nieuwsberichten op hun website of andere bronnen. Zo vind je mogelijke ‘haakjes’ om op in te spelen tijdens het gesprek.

2.        Luister actief en stel gerichte vragen
Een gesprek is tweerichtingsverkeer. Luister aandachtig en stel vragen die je interesse in hun kant van het verhaal tonen. Dit maakt je sympathiek en geeft je inzicht in hun echte behoeften. Wist je dat degene die het meest aan het praten is, vaak het positiefst is over het gesprek? Laat hen dus ook aan het woord en speel in op wat zij zeggen.

3.        Wees concreet en relevant
Deel je ervaringen en vaardigheden gericht en concreet. Benoem specifieke projecten en resultaten en leg altijd de link naar hoe jij kunt bijdragen aan hun uitdagingen. Bijvoorbeeld, als je weet dat het bedrijf bezig is met digitale transformatie, vertel dan over jouw ervaring met vergelijkbare projecten en hoe jij daar een succes van hebt gemaakt. Dit maakt je verhaal overtuigend en toepasbaar.

4.        Houd het kort en bondig
Ga niet te diep in op details, tenzij er specifiek naar gevraagd wordt. Dit houdt het gesprek levendig en de ander betrokken. Verdiepingsvragen komen vanzelf als je concrete, relevante voorbeelden geeft. Zo zorg je ervoor dat het gesprek niet verzandt in overbodige details.

5.        Reflecteer en pas je aan
Let op de reacties van je gesprekspartner en stel je verhaal bij waar nodig. Flexibiliteit is cruciaal in een sollicitatiegesprek. Door in te spelen op hun interesses, laat je zien dat je niet alleen goed bent in je vak, maar ook dat je kunt verbinden en samenwerken. Zo word je een waardevolle en verbindende gesprekspartner.

Verplaats je in de ander en laat zien dat je verder kijkt dan je eigen belang. Hiermee toon je niet alleen je professionele kwaliteiten, maar ook je vermogen om verbinding te maken en samen te werken. Dit maakt jou een aantrekkelijke kandidaat en gesprekspartner.

Met deze aanpak vergroot je niet alleen je kansen op succes, maar maak je ook een bewuste keuze voor jezelf. Ideaal toch? Veel succes!

Klaar om aan de slag te gaan? Vind vandaag nog je nieuwe baan.

Bekijk alle vacatures