Menno Tuytel

30-09-2024

Tip: ken jezelf!

Tip: ken jezelf!

Ken jezelf
Wat wil je nog leren? Waar zie je jezelf over 5 jaar? Of kun je een aantal plus- en minpunten van jezelf noemen? Komen deze vragen je bekend voor? Deze vragen zijn vrijwel iedereen wel eens gesteld tijdens een sollicitatiegesprek, maar ze zijn niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Een goede voorbereiding is daarom essentieel. Neem de tijd om vooraf te bedenken wat voor jou belangrijk is en welke antwoorden je wil geven.

Zelfkennis
Zelfkennis is cruciaal, niet alleen om jezelf duidelijk te presenteren, maar ook om te bepalen of een functie of bedrijf echt bij je past. Als je bijvoorbeeld weet dat je het beste werkt in een schone omgeving, is een stoffige werkplaats waarschijnlijk niet de juiste plek voor jou. Door deze zelfkennis kun je, samen met het bedrijf, beter inschatten of de functie echt bij je past. Het stelt je in staat om weloverwogen keuzes te maken over wat echt bij je past.

Niemand is perfect
Werkgevers waarderen kandidaten die zich bewust zijn van hun eigen gedrag en capaciteiten. Dit schept vertrouwen en bevordert een gelijkwaardige relatie. Niemand is perfect; we zijn allemaal menselijk. Door te laten zien dat je inzicht hebt in zowel je sterke als zwakke punten en actief aan je ontwikkeling werkt, bouw je vertrouwen op en leg je de basis voor een goede samenwerking.

Ieder voordeel heb z’n nadeel
Een groot voetbalfilosoof zei ooit: je grootste kracht kan ook je valkuil zijn. Als je bijvoorbeeld zeer nauwkeurig bent, kan dat leiden tot een lager werktempo of tot het uitstellen van beslissingen omdat je alle informatie wil hebben. De kernkwadrantentheorie van Daniel Ofman biedt een waardevol perspectief op dit soort situaties. Door inzicht in je eigen kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën, kun je samen met de werkgever gericht werken aan het vinden van de beste balans.

Conclusie
Het is dus essentieel om jezelf goed te kennen. Wees je bewust van je eigen vaardigheden en ontwikkelpunten, en durf hier eerlijk over te zijn. Werkgevers zijn vaak bereid mee te denken over hoe ze jouw groei kunnen ondersteunen. Inzicht in wat wel en niet bij je past helpt je om weloverwogen keuzes te maken in je carrière.

Wil je meer weten over hoe je jezelf goed kan voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Lees dan vooral de tips van mijn collega's door! 

 

Klaar om aan de slag te gaan? Vind vandaag nog je nieuwe baan.

Bekijk alle vacatures