Marnix Haitsma

04-11-2022

Slechte eigenschappen benoemen in een sollicitatiegesprek

Slechte eigenschappen benoemen in een sollicitatiegesprek

‘Wat zijn je goede eigenschappen?’ ‘Kun je een aantal verbeterpunten van jezelf noemen?’ Lees hoe je deze (lastige) sollicitatievragen kunt beantwoorden.

De klassieke sollicitatievragen. Iedereen die ooit een sollicitatiegesprek heeft gevoerd zal ze herkennen. Mijn ervaring is dat de goede eigenschappen vaak gemakkelijk op tafel komen. Bij de verbeterpunten wordt het zweten.

Goede voorbereiding is ook hier het halve werk. Maar hoe pak je dat nou goed aan?

Kernkwaliteiten

Het begint bij het in kaart brengen van je kernkwaliteiten. Ze maken je tot wie je bent. Vraag het ook eens aan je partner. Of iemand anders die jou goed kent. Kernkwaliteiten zijn vaak de positieve punten die de ander als eerste over je zegt als je ze de vraag stelt.

Valkuilen

Persoonlijke kernkwaliteiten kunnen, als je erin doorschiet, ook een valkuil worden. Als geheugensteun kun je de uitspraak van een groot voetbal filosoof onthouden: ieder voordeel heb z’n nadeel.

Een aantal voorbeelden:

  • Stel: jij bent erg nauwkeurig. Dan is een potentiële valkuil dat je werktempo zakt. Of dat je hierdoor beslissingen langer uitstelt omdat je nog niet alle informatie denkt te hebben.
  • Ben je besluitvaardig, dan is je valkuil dat je drammerig kunt worden. 
  • Ben je zelfverzekerd, dan ligt arrogantie op de loer.

Kernkwadrantenmodel

Je kunt het kernkwadranten model gebruiken om een antwoord te formuleren op die lastige sollicitatie vraag: wat is jouw verbeterpunt.

Wil je hier meer over weten of alvast je eigen kernkwadranten bekijken? Zoek dan het volledige kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman eens op via Google.

Niet vergeten!

Schrijf jouw 3 belangrijkste kernkwaliteiten + valkuilen op papier. Neem ze mee naar het sollicitatiegesprek. De kans is  namelijk groot dat je ze anders vergeet. Hetzelfde geldt voor het voorbereiden van goede 'open vragen'.

Hoe je die kunt voorbereiden lees je in mijn blog Sollicitatiegesprek ipv politieverhoor? Goede vragen stellen doe je zo!

Heel veel succes bij de voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek!

Klaar om aan de slag te gaan? Vind vandaag nog je nieuwe baan.

Bekijk alle vacatures